Оружје

Келтски ратник са наших простора је носио ратну опрему која се није много мењала током три века самосталности.

Мач представља карактеристичну и најважнију врсту келтског офанзивног оружја. Развио се из кратких мачева са антенама. Типичан дворезни мач је рађен од веома добро кованог и каљеног гвожђа. У почетку је био релативно кратак, дужине свега око 65 цм, а у 1. веку п.н.е. достиже дужину до 100 цм.

Копље је, уз мач, најчешће оружје келтског ратника. Ковано је од гвожђа и било је познато по свом квалитету. Један ратник је носио једно до три копља.

Бојни нож је део офанзивног оружја келтског ратника. У питању је ефикасно оружје за блиску борбу, али и алатка вишеструке намене за сечење и транжирање. Постојали су гвоздени ножеви мањих димензија и велики бојни ножеви. Већина их је израђена у дужини од 25 до 50 цм, а понеки примерци су дугачки до 60 цм.

Лук и стрела представљају индивидуално хладно оружје за борбу и лов. Лук се састоји од кривог дела који је израђен од савитљивог материјала, од одређене врсте дрвета, рога или метала, и на крајевима привезане тетиве. Стрела се састоји од стрелице, шипке и крила.

Шлемови су везани за ратнике који заузимају истакнуто место у друштву и који су поред војне, поседовали и велику економску моћ.

Штитови су рађени углавном од дрвета са металним умбом у средини, а понекад и са металним оквирима на ивицама.

Контакт
Милорада Стојића Горчила бб
22320 Инђија
Телефон: +381 65 425 3883
E-mail: office@keltskoselo.rs
Радно време
Суботом и недељом
од 10 до 20 часова
Пратите нас
Келтско село 2021.