Одећа

Келтска одећа је била израђена од лана и вуне, док су кожа и крзно коришћени за израду зимских огртача, ципела, торби и капа. Тканине су прављене на вертикалном и хоризонталном разбоју и бојене природним пигментима у наранџасту, црвену, плаву, црну, жуту и сиву боју. Такође, постоје индиције да се код Келта јавља каро мотив. Детаљи, као што су траке, појасеви и бордуре, ткани су на посебним разбојима конструисаним баш за ту сврху или рађени у техници веза. Одећа од свиле је била намењена искључиво Келтима са веома високим положајем у друштву.

Женску одећу чиниле су пеплос хаљине, испод којих је ношена туника. Карактеристика пеплос хаљина је пресавијени део материјала преко груди, а њихова форма је добијана качењем фибула (врста броша) на раменима. Прављене су из једног комада тканине, правоугаоног облика, а стукирање се вршило везивањем појаса, који је могао бити и у виду декоративне траке. Жене су носиле и једноставне сукње, од текстила правоугаоног облика, чија је форма добијана повезивањем два краја правоугаоника. Ципеле су личиле на опанке и имале су траке којима су се везивале око ноге.

Мушку одећу чиниле су панталоне, дуже тунике или хаљине широких рукава и огртач. Панталоне су имале уске ногавице са стопалима и гајке на струку, кроз које је био провучен појас. Вунени огртач имао је каро мотив и бордуре и ресе на крајевима. На средини се качио једном фибулом. Капе су биле коничног облика, углавном од коже.                

Контакт
Милорада Стојића Горчила бб
22320 Инђија
Телефон: +381 65 425 3883
E-mail: office@keltskoselo.rs
Радно време
Суботом и недељом
од 10 до 18 часова
Пратите нас
Келтско село 2021.