Накит

Келтски накит карактерише велика разноврсност јер су Келти врло брзо примали и примењивали разне утицаје других народа и на тај начин обогаћивали своју материјалну културу.

Фибуле су врста броша или чиоде коришћене за спајање и везивање два дела тканине. Имале су својство накита и носили су их припадници оба пола. Прављене су у различитим облицима и величинама од бронзе и племенитих метала.

Наруквице (гривне) се на основу облика и техничких одлика могу поделити у неколико група: спиралне, гривне са украшеним крајевима, са спирално увијеним крајевима, јајастог облика, у виду гусенице, рађене техником филиграна, стакласте гривне…

Прстење се јавља у неколико типова: спиралоидно, карикасто бронзано прстење у облику бурме са полукружним или елипсастим пресеком и гвоздено прстење.

Појасеви и копче су били неизоставни део опреме ратника. Израђивали су се од коже са додатком гвоздених или бронзаних обруча који су могли бити пуни или шупљи.

Перле су биле веома различите по материјалу и облику: перле чисто халштатских облика, перле од стакласте масе различитих форми, перле издуженог, биконичног облика и перле рађене од злата.

Привесци се јављају у различитим облицима: антропоморфни, зооморфни, чланковити облици, композитне грађе, углавном израђени од сребра.

Алке су углавном рађене од сребра. Локалног су порекла и представљају најмлађу варијанту накита.

Торквеси су врста огрлице у виду великог крутог прстена који се носи на врату. Рађени су од метала у целини или од ланаца заједно увијених.

Зуби од животиња ношени су као привесци. Амајлије од зуба медведа спадале су у предмете са веома богатим симболичким значењем.

Контакт
Милорада Стојића Горчила бб
22320 Инђија
Телефон: +381 65 425 3883
E-mail: office@keltskoselo.rs
Радно време
Суботом и недељом
од 10 до 20 часова
Пратите нас
Келтско село 2021.