Музички инструменти

Келтска музика је широк појам који укључује разне традиције и жанрове. Одликује је велики избор инструмената који се користе за свирање.

Келтска харфа се користи хиљадама година, не само за музику, већ и за пратњу приповедача и ствара прилично импресивно искуство за слушаоце. Када свира келтску харфу, музичар обично седи са харфом наслоњеном на себе и свира рукама са обе стране жица. Током година, харфа је добијала другачији изглед, па се античка харфа по много чему разликује од савремене.

Музика никада није потпуна без неког облика удараљки. Када је у питању келтска музика, незаобилазан је бубањ који се зове бодран. Овај традиционални бубањ се држи у једној руци, а свира се другом. Бодран настаје растезањем комада третиране козје коже преко округлог дрвеног оквира. Свира се тако што се о њега удара малом удараљком. Неки музичари уместо удараљкама, музику производе ударањем рукама по бубњу.

Кости се свирају са два комада дрвета која се држе у једној руци заједно и ударају између ноге и супротне руке како би се произвео ударни звук. Кости се веома лако свирају и техника свирања се може савладати за неколико тренутака, само треба пратити ритам. Назив кости потиче од тога што се некада свирало уз помоћ две овчије кости ребара.

Рог је музички али и обредни инструмент. За израду се обично користио рог козе, овна или вола. Тонови се производе тако што се дува кроз ужи крај. Такође је служио и за давање сигнала у рату и по легендама је имао магичну моћ.

И на крају, глас је „инструмент“ који се не сме занемарити када је у питању келтска музика. Различити стилови коришћења гласа се разликују од поднебља и времена у коме су живели Келти.

Контакт
Милорада Стојића Горчила бб
22320 Инђија
Телефон: +381 65 425 3883
E-mail: office@keltskoselo.rs
Радно време
Суботом и недељом
од 10 до 20 часова
Пратите нас
Келтско село 2021.