Келтски календар

Келти нису преузели календар од других народа, већ су сами осмислили свој. Келтски календар је комбинација прехришћанских келтских система мерења времена. Овај календар су користиле келтске земље како би дефинисале почетак и дужину дана, недеље, месеца, годишњих доба, четвртине дана и одредили време фестивала.

Астрономски формат келтског календара настао је отприлике 800 година п.н.е. Неки календари су постизали сложену синхронизацију соларних и лунарних месеци.

У келтској култури дрвеће игра велику улогу у астрологији. Као и код звезданих знакова, календар дрвећа обухвата различите месеце и усклађен је са циклусима Месеца. Календар Келтског дрвета је календар са 13 лунарних подела. Сваким лунарним месецом влада по једно дрво. Ово је такође повезано и са старом огамском азбуком и свако дрво има одговарајуће слово. Свака тема у месецима келтског дрвета је снажно повезана са келтском културом и митологијом.

Иако постоје разне теорија историчара, највероватније је систем дрвећа постојао, са мањим регионалним варијацијама пре времена друида који су експериментисали са њим, открили магијска својства сваког дрвета и кодирали све информације у систем.

Контакт
Милорада Стојића Горчила бб
22320 Инђија
Телефон: +381 65 425 3883
E-mail: office@keltskoselo.rs
Радно време
Суботом и недељом
од 10 до 20 часова
Пратите нас
Келтско село 2021.