Грнчарија

Келти су били изванредни мајстори који су са собом донели грнчарско витло те направили велику промену у количини произведене керамике, начину производње и облицима судова. Производе су правили од добро пречишћене земље. У њих су уносили елементе аутохтоног становништва, чиме су освежили избор облика судова донетих из средње Европе. Временом, користећи и старо и ново, изградили су посебан стил, који је био својствен само њима, а керамичка производња је постајала све разноврснија и квалитетнија.

Фини керамички судови рађени су на витлу од добро пречишћене земље. Површина им је светло сива, која у разним нијансама иде до тамно сиве боје. У другој половини 1. века п.н.е. појављују се келтски судови бледо црвенкасте боје из домаћих радионица, савршенији од претходних у погледу облика.

Бојени керамички судови из 1. века п.н.е. имају танке зидове, црвене површине и веома су добро печени. На оваквој основи, у висини рамена и трбуха суда, налази се геометријски орнамент изведен белом или црвеном бојом.

Груби судови рађени су слободном руком, од недовољно пречишћене земље, са површином мрко црне боје. Келтски мајстори грнчари полагали су релативно мало пажње на украшавање керамичких судова. Фокус им је био на квалитетној изради.

Сива керамика је украшавана техником глачања, урезивања, печатирања и пластичним орнаментима.

 

Контакт
Милорада Стојића Горчила бб
22320 Инђија
Телефон: +381 65 425 3883
E-mail: office@keltskoselo.rs
Радно време
Суботом и недељом
од 10 до 20 часова
Пратите нас
Келтско село 2021.